Laste hammaste ravi

Hambaid tuleb pesta kaks korda päevas ja hambaarsti juures tuleb käia kaks kora aastas.

Eesti Haigekassa tasub alla 19-aastaste kindlustatute eest.

Kui vanalt peaksin ma oma lapse hambaarsti vastuvõtule tooma?

Soovitame teha seda lapse teisel eluaastal. On tore, kui esimene visiit hambaarsti juurde oleks lihtsalt tutvumine hambaravi kabinetiga. Tavaliselt räägime me esimesel korral õigest hammaste pesemisest, mis on kõige olulisem hammaste tervena hoidmiseks. Oluline on lapse kodune ettevalmistamine vanemate poolt hambaarsti juurde minekuks.

Kui kogu perel on üks hambaarst, siis võiks lapsevanem ise arsti külastades lapse esimesel korral lihtsalt kaasa võtta ja lapsel on nii võimalus näha hambaarsti tööd.

Püüame esimesel visiidil lapsele teha mõne suhteliselt lühikese profülaktilise protseduuri, et laps harjuks hambaarstiga.

Tähtis on jälgida kas lapse hambad lõikuvad õiges järjekorras, õigel ajal ja õiges asendis. Objektiivse hinnangu sellele saab anda hambaarst ja vajadusel suunata laps korrigeerivale ravile( ortodondi juurde).

Laste hambalugude kohta on ilmunud palju toredaid raamatuid ja mitu põlvkonda on kuulnud ilmekaid „pisiku-sööbiku” jutte, mida lapsed ei väsi kuulamast ja muide, ka meile, hambaarstidele jutustamast.

Lugege lapsega Internetist ka vahvat hambahaldja lugu. Siit edasi on ju lihtne seletada, millised söögid ja joogid on hammaste sõbrad, kui sageli ja miks peab hambaid pesema, miks on õhtune hambapesu eriti oluline jne.

Kindlasti peaksid aga vanemad last arsti juurde tuues vältima väljendeid stiilis: ”puurimine ei ole valus” ja „sulle ei tehta seal haiget”. Sellised „lohutused” teevad lapse valvsaks ja umbusklikuks. Targem oleks rääkida sellest, miks hambad peavad terved olema ja julgustada last hambaarstile ise küsimusi esitama – nii on meilgi kergem teie lapse usaldust võita. Laste eduka hambaravi aluseks on aga usalduslik suhe lapse ja arsti vahel.

Turvatunde loomiseks oleme väikelapsi ka lapsevanema süles ravinud. Tavaliselt soovivad nad juba mõne aja möödudes oma iseseisvust näidata ning tulevad julgesti ka ilma vanemata ravitooli.

Juhul, kui laps tuleb aga esimesele visiidile suure valuga ja tunneb hambaarsti ees hirmu, on hambaravi komplitseeritud, sest laps lihtsalt keeldub suud avamast. Sellist olukorda saame vältida, kui toome lapse õigeaegselt hambaarsti juurde ja väldime nii suurte, valu ja ebameeldivusi põhjustavate hambaaukude teket.

Palju huvitavat leiad suukool.ee

ÕPETA LAPS ÕIGESTI HAMBAID PESEMA JA VII TA KAKS KORDA AASTAS HAMBAARSTI JUURDE!